Saturday, August 25, 2012

Selimut Tampung Seribu

Dulu time aku kecil-kecil, aku paling tak suka dengan selimut tampung seribu sebab fikiran aku masa dulu selimut yang paling banyak bertampal-tampal dengan kain yang berbeza, macam baju yang bertampal-tampal. Tapi bila fikir sekarang kan, bodohnya kecil-kecil dulu..

   Sekarang ni selimut tampung seribu sangat-sangatlah berharga, bukan itu sahaja. Ianya unik jika dibandingkan dengan selimut yang lain dan hasil pembuatan yang rumit yang mengambil masa yang agak lama.


   Oleh sebab nak merasai kesusahan pembuatan selimut tampung seribu ni, aku sekarang di dalam proses menjahit dengan menggunakan hasil tangan. Bagi aku susah juga, banyak teguran dari orang tua, al maklumlah, ini pertama kali aku hasilkan benda-benda yang macam ni. So, tak berapa perfect sangat.


   Lagi satu, ia dijahit dengan sangat lama.. Rasa nak give up sebab banyak sangat yang perlu dibuat. Tapi, kalau dah separuh jalan tak bagus pula dibiarkan.. So, aku teruskan saja dan berharap hasil yang memuaskan walaupun tak seberapa.

6 comments:

Jajas said...

benda ni untuk ape ek?hehe

Liana Ryan said...

selimut.. kat semenanjung tak de? tampung seribu ni sgt famous sebab dikatakan sbgai brg traditional yg berguna =)

Ikmal said...

Assalam, tak silap mak aku pun ada juga buat benda nie... tapi bentuk dia mcm pentagon tak silap gitu... pergh, memang susah nak buat... hehhe.. salam kenalan dari Sabah... (^_^)

Liana Ryan said...

Hi, salam kenal ngan awak Ikmal.. kalau masa terluang dengan banyaknya memang menjahitlah kerja..

encik cool said...

pelik jea gebor nie..

Aliana AB said...

Encik Cool: ye ker??? biasalah selimut bertampal-tampal